Dit jaar hebben we voor de eerste keer een randprogramma rondom de voorstelling ontwikkeld. Het randprogramma bestaat onder andere uit een podcast, lezingenprogramma en verschillende wandelingen en excursies. Je leert meer over de verdronken dorpen en over de geschiedenis en toekomst van waterbeheer in Groningen. De activiteiten vinden grotendeels plaats in de weekenden tijdens de speelperiode. Het programma is samengesteld in samenwerking met onder andere Het Groninger Landschap, Staatsbosbeheer, Stichting 5 Oldambtster Dorpen, Waterschap Hunze en Aa’s en Biblionet Groningen. Bijna alle activiteiten zijn gratis toegankelijk en reserveren kan vanaf nu via de randprogrammapagina.
Wandelingen en excursies
Langs de Dollard zijn nog steeds sporen van stormvloeden en overstromingen. Gidsen van Het Groninger Landschap nemen je mee naar de Polder Breebaart. Hier vertellen zij over de geschiedenis van de Dollard en over de verdronken dorpen. Ook kun je, onder leiding van een boswachter van Staatsbosbeheer, op pad in het Bos op Houwingaham: een bos boven op een verdronken dorp. Of ga mee op één van de Verdronken Dorpen-ommetjes onder leiding van gidsen van Stichting 5 Oldambtster Dorpen. Zij nemen je onder meer mee naar het meest oostelijke puntje van Nederland, het natuurgebied rond de Tjamme en Ganzedijk en Hongerige Wolf.
Als je meer interesse hebt in de toekomst van waterbeheer, nodigen we je uit om met een medewerker van waterschap Hunze en Aa’s een bezoek te brengen aan De Brede Groene Dijk. Dit is een dijk gemaakt van zout baggerslib en daarmee wereldprimeur voor Groningen.
Lezingenprogramma
Hendrik van der Ham geeft een lezing over zijn boek Het verhaal van de kolken in het Dollardgebied. Historisch socioloog Otto Knottnerus vertelt in zijn lezing over stormvloeden, dijkdoorbraken en verdronken dorpen. En over rijke grootgrondbezitters, arme landarbeiders en zelfs over profeten. Arjan Conijn is als postdoc onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen betrokken bij het project Living Dikes. In dit project onderzoekt hij hoe we de kennis van historische landschappen in kunnen zetten voor toekomstige hoogwaterbescherming. Bij zijn lezing vertelt hij meer over dit project en hoe het watersysteem van vroeger oplossingen kan bieden voor de uitdagingen van vandaag.
Tot slot trekt schrijfster Barbara van der Dussen langs de bibliotheken van Eemsdelta om stukken uit haar nieuwe jeugdboek De zeven zijlen van Reide voor te lezen. Voor jong & oud.
De Grote Vloed Podcast
Veel streken, dorpen en plaatsen kennen verhalen. Verhalen die vaak van generatie op generatie worden overgedragen. Deze podcast gaat over zo’n verhaal. Podcastmaker Kim van den Bergh ging op pad naar de dijk en sprak daar met historicus Otto Knottnerus, filosoof Tjesse Riemersma en enkele voorbijgangers. Over de Dollard, de verdronken dorpen, maar ook over waterbeheer nu. De podcast is vanaf nu te beluisteren via Spotify, Apple podcast of rechtstreeks via de podcastpagina.