Spring naar inhoud
Bestel kaarten

Vandaag presenteren we de cast van muziektheatervoorstelling De Grote Vloed. De cast bestaat uit Gustav Borreman, Tjebbo Gerritsma, Fabian Jansen, Rabbi Jallo, Emma Josten, Debbie Korper, Arnold Veeman en Margje Wittermans. Nieuw dit jaar zijn de 30 amateurspelers die afwisselend verschillende rollen spelen.

De cast van De Grote Vloed bestaat uit een divers gezelschap van landelijk bekende acteurs en makers, gecombineerd met bekende Groningers. De in Groningen geboren en getogen Arnold Veerman vertolkt dit jaar een bijzondere rol. “Mensen kennen hem als zanger van Groningse liedjes, maar in De Grote Vloed gaat hij naast zingen ook voor het eerst spelen. En misschien wel in het Gronings…” aldus artistiek leider en componist Reinout Douma. Emma Josten (o.a. bekend van rollen in Flikken Rotterdam, Zomer in Zeeland en het veelgeprezen Oogappels) speelt de rol van het jonge protestmeisje Aisa. Andere rollen zijn er voor Tjebbo Gerritsma (Wie is er bang voor Virginia Woolf, Annie en Fiddler on the Roof), Debbie Korper (Anne, Het Pauperparadijs en Soldaat van Oranje), Margje Wittermans (Oerol-hit Piece of My Heart en Waarom Truus), Gustav Borreman (theatergroep Lange Mannen, Kwatta en Het Nationale Theater), Rabbi Jallo (Het Nationale Theater, Theater Oostpool en Toneelgroep Jan Vos), en Fabian Jansen (Noord Nederlands Toneel, Orkater, en Peergroup).

De Grote Vloed

De Grote Vloed is een muziektheatervoorstelling over de kracht van water, liefde en opstand. Het verhaal speelt zich af in 1509. Waar nu de Dollard ligt, bevinden zich ruim twintig dorpen. Aisa, een zeventienjarig meisje dat is weggestopt in een klooster, lijdt aan het onrecht dat zij ziet. Onrecht dat door haar eigen vader wordt aangericht. Aisa wordt geplaagd door visioenen over een verwoestende vloedgolf. Ze wil die visioenen in de openbaarheid brengen en de mensen bewegen om in opstand te komen. Maar dat betekent de strijd aangaan met haar eigen vader. De tekst van De Grote Vloed is geschreven door Tjeerd Bischoff en de regie is in handen van Liesbeth Coltof.

De verdronken dorpen

Groningers hebben millennia lang geleefd met de grillen van de zee. Dat zien we tot op de dag van vandaag terug in het landschap. Aan de wierden, bijvoorbeeld.  In de late middeleeuwen zorgden stormvloeden ervoor dat de zee steeds verder landinwaarts werd gestuwd. In het noordoosten van de provincie verdween daardoor een gebied met tientallen dorpen in de golven van de Dollard.

“De verhalen van toen hebben veel raakvlakken met nu. Maatschappelijke systemen lopen vast, er woeden oorlogen behoorlijk dichtbij en klimaatverandering blijkt onomkeerbaar. In tijden van crisis lijkt het soms alsof we nergens meer vat op hebben en we alleen nog kunnen proberen om letterlijk ons hoofd boven water te houden. Toch worden we geconfronteerd met de vraag: ga je de strijd aan? Of sluit je je ogen? In de voorstelling komt Aisa in protest tegen haar vader, haar vader staat voor de overheid. Wanneer kom je in actie en hoe doe je dat? Niet kiezen is ook kiezen.” aldus artistiek leider en componist Reinout Douma.

Muziek

Componist en artistiek leider Reinout Douma schrijft de muziek, zoals hij ook voor Hollands Hoop en Ripperda deed. Voor deze voorstelling maakt Douma nieuwe activistische muziek met elektronische klanken en ritmes, live gespeeld door een 26-koppig orkest met een 32-koppig koor en 20 amateurmuzikanten.

Op de foto missen acteurs Rabbi Jallo en Emma Josten.